SUPER-FROKOSTEN DU MÅ PRØVE

En komplett frokost som gir deg en god start på dagen. Den gjør deg god og mett og fyller kroppen med mye god næring og energi. Jeg har alltid vært stor fan av chia frø og bruker det også i brød, smoothies, topping, pannekaker etc. De likner på små dinosauregg når de blir bløtlagt, og jeg lar de ligge bløtlagt noen timer før jeg spiser dem, gjerne over natten så har du en perfekt frokost grøt å våkne til.

Chiafrø er en komplett kilde til deg som er veganer og inneholder antioksidanter, proteiner, kalsium og nok omega3 til å erstatte fet fisk.

Chiafrø er det ultimate superfrøet

To skjeer med chiafrø har et kalsiuminnhold som tilsvarer flere glass melk, mer omega-3 enn laksefilet og 30 prosent flere antioksidanter enn blåbær. Her kan du lese mer om de supersunne chiafrøene.

For 500 år siden spiste Azteker-krigerne chiafrø for å få energi og utholdenhet før de skulle i kamp. De små, brune frøene nådde først fram i Skandinavia i 2013, men siden lanseringen har interessen stadig vært økende. Med rette, for chiafrø har en lang rekke helsegevinster.

Derfor er chiafrø sunne

1. Fiber: Chiafrø har et skyhøyt fiberinnhold. Du får hele fem gram fiber i en spiseskje med chiafrø, noe som er mye høyere enn for eksempel sesamfrø, linfrø og solsikkefrø. Fiberet binder til seg masse væske – opp til 27 ganger sin egen vekt – og svulmer derfor opp i tarmene. Det styrker fordøyelsen og holder deg mett lenge. Chiafrø kan derfor hjelpe deg hvis du vil ned i vekt. Fiberet bidrar også til å holde blodsukkeret stabilt.

2. Omega-3-fett: Spiser du to skjeer med chiafrø, får du flere omega-3-fettsyrer enn fra laksefilet. Før du dropper laksen er det imidlertid viktig å skille mellom animalske og vegetabilske omega-3-fettsyrer. De animalske, EPA og DHA, er de viktigste. De styrker blant annet immunforsvaret og nervesystemet, og disse finnes bare i fet fisk.

Chiafrø kan ikke erstatte sunn, fet fisk, men ettersom de brune frøene er den beste kilden til de vegetabilske omega-3-fettsyrene, kan de være en god kilde til å øke inntaket av flerumettet fett, noe de fleste av oss får for lite av.

3. Proteiner: Har du fokus på proteiner, er chiafrø et godt valg. Chiafrø er nemlig en av planterikets beste proteinkilder, noe som øker metthetsfølelsen.

4. Kalsium: Chiafrø er rike på kalsium som styrker beinbygningen. Derfor er chiafrø et godt alternativ for deg som ikke drikker melk. En spiseskje chia inneholder seks prosent av kalsiumbehovet for en dag.

5. Antioksidanter: Chiafrø er fulle av antioksidanter som styrker immunforsvaret og bidrar til å beskytte kroppen mot frie radikaler, og dermed mot aldring.

Økologiske chiafrø finner du i matbutikken, kiwi, meny, rema og mange andre.

 

FROKOST GRØT MED CHIA:

  • 2 ss Chiafrø
  • 2-3 dl Vann
  • 1 scoop Iso whey
  • Banan
  • Mandler

Mandler er også en kjempe god energikilde, og en god gilde til en kilde til protein, tiamin, niacin, folat og jern, samt vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Jeg merker godt på kroppen og huden når jeg spiser mandler derfor spiser jeg store mengder mandler hver dag.

Knus frøene og bløtlegg de over natten så blander du i resten når du våkner. Super rask og sunn frokost du kan ha med deg på farten eller nyte før du forlater huset om morgenen.

Jeg bruker iso whey fra Biotech da det er det sunneste proteinpulveret uten laktose. Alle smaker er godt i denne grøten, vanilje, sjokolade, coconut, strawberry cheesecake…… Man må ikke bruke proteinpulver i denne grøten siden chia inneholder en del proteiner fra før, Jeg er ikke så fan av å bruke proteinpulver egentlig og det naturligste er ofte det beste,  men ønsker du en ekstra søt og kakete smak så kan du bruke det hvis du ønsker. Jeg mener, det er jo bedre og crave det enn å kaste i seg en platesjokolade for å mette søtsuge, om man har det.

 

Noen gode tips:

Knus dem: Forskerne er i tvil om hvor mye av de sunne fettsyrene vi er i stand til dra ut av frøene. Hvis du vil være helt sikker på at du utnytter alle omega-3-fettsyrene, kan du knuse frøene i en morter eller en kaffekvern.

Lag spirer: Chiafrø inneholder stoffet fytin, som kan gjøre det vanskeligere å ta opp vitaminer og mineraler. Hvis du lar frøene spire, så brytes fytinen ned. La chiafrøene spire på samme måte som karse, det tar cirka fem-seks dager. Bruk spirene på maten.

 

Så prøv denne frokosten du også så får du en god og sunn start på dagen som holder deg mett lenge <3

 

xxx Anne <3

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg